Politika upotrebe kolačića

Važi od 16.06.2020.
Ova Politika upotrebe kolačića čini sastavni deo naše Politike privatnosti. O kolačićima, kao i o podešavanju kolačića možete više saznati u donjem tekstu. 

Šta su kolačići?

Kolačić (engl. cookie) je mala tekstualna datoteka koja se šalje vašem računaru prilikom posete nekom internet web sajtu i služi za lakše kretanje i bolji doživljaj internet web sajta. Direktiva Evropske unije 2009/136/EZ dopušta skladištenje kolačića na vašem uređaju ukoliko su oni neophodni za funkcionisanje ovog web sajta, dok je za sve druge kolačiće neophodna vaša saglasnost. 
Na našem internet web sajtu mogu se koristiti i kolačići koji nisu neophodni za funkcionisanje web sajta, već ih koristimo za sticanje korisnih saznanja o načinu korišćenja web sajta tako da ga možemo dalje unapređivati za naše korisnike i u svrhe marketinga. Koristimo kolačiće za prikupljanje podataka o korišćenju web sajta. Svrha prikupljanja podataka putem kolačića nema u cilju da identifikuje korisnike web sajta, već da poboljša sadržaj web sajta i unapredi Vaše korisničko iskustvo.

Vrste kolačića

Web sajt koristi nekoliko vrsta kolačića, koji se koriste u različite svrhe:
• Neophodni kolačići – pomažu posetiocima da koriste Web sajt, omogućavajući osnovne funkcije poput navigacije kroz Web sajt i pristup zaštićenim delovima Web sajta. Web sajt ne može ispravno funkcionisati bez ovih kolačića.
• Statistički kolačići – pomažu nam da razumemo način na koji posetioci Web sajta koriste naš Web sajt tako što anonimno prikupljaju i prijavljuju podatke.
• Marketinški kolačići – pomažu nam da vam omogućimo dobro korisničko iskustvo, prilagodimo sadržaj Web sajta i omogućavaju nam da neprestano poboljšavamo Web sajt.

Kako da blokirate kolačiće?

Ukoliko želite da onemogućite upotrebu kolačića, to možete učiniti na dva načina na Web sajtu.
Prvo, dodali smo opciju Podešavanje kolačića kojoj možete pristupiti sa našeg bannera ili pomoću dugmeta koje se nalazi iznad. Ova opcija vam omogućava da podesite vrstu kolačića koju želite da omogućite.
Drugo, možete koristiti podešavanja pretraživača. Naime, Većina internet pretraživača je konfigurisana da podrazumeva prihvatanje kolačića. Međutim, ukoliko želite da odbijete ili izbrišete kolačiće (ili sličnu tehnologiju), molimo Vas da pogledate odeljak za pomoć i podršku na Vašem pretraživaču za uputstva o tome kako da blokirate ili obrišete kolačiće (npr: Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox i Safari). Imajte u vidu da svaki pretraživač ima različite procedure za upravljanje i konfigurisanje kolačića. Međutim, ukoliko koristite podešavanja pretraživača da blokirate sve kolačiće (uključujući i neophodne kolačiće), moguće je da nećete imati pristup svim ili određenim delovima Web sajta. Možete i da posetite internet sajt www.aboutcookies.org (spoljašnja veza), koji sadrži detaljna uputstva o ovom postupku na različitim internet pretraživačima.

Izmene naše Politike upotrebe kolačića

Ova Politika upotrebe kolačića može biti ažurirana s vremena na vreme. Ukoliko promenimo bilo šta od značaja u vezi sa ovom Politikom upotrebe kolačića, obavestićemo vas putem pop-up ekrana na Web sajtu u razumnom roku, pre i nakon izmene.